Onderhoud
Gefeliciteerd met uw interieur op maat door PUUR maatwerk interieur! Houdt uw interieur lang mooi door het op de juiste manier te onderhouden. In uw offerte en/of orderbevestiging staan de toegepaste materialen van uw interieur vermeld. In dit document geven wij tips over het onderhoud van de meest voorkomende materialen. Mocht u na het lezen van dit document nog vragen hebben dan horen wij het graag.
Kenmerkende uitstraling
Graniet is een stollingsgesteente en dus puur natuur. We gebruiken het steen in onze werkbladen, zoals die uit de grond komt. De streek van herkomst geeft het blad bijzondere eigenschappen mee en binnen een steensoort komen als vanzelf afwijkingen in kleur en structuur voor.
De structuur van graniet is meer open dan bijvoorbeeld composiet. Daardoor ontstaan soms kleine haarscheurtjes of natuurlijke vlekken en bij strijklicht zichtbare putjes. Dit alles geeft graniet zijn eigen kenmerkende uitstraling.
Meer informatie over graniet
• Graniet is 100% natuurlijk. Daardoor kunnen we de samenstelling niet garanderen, er kan altijd variatie aanwezig zijn.
• Gebruik altijd onderzetters. Dit om ‘thermoshock’ te voorkomen: breuken die ontstaan door rechtstreeks contact met hete of koude producten.
• Laat de vaatwasser niet met geopende deur uitdampen! Dit kan de verlijming aantasten.
• Gebruik altijd een snijplank en snijd nooit rechtstreeks op het blad.
• Ga nooit op het blad staan of zitten, want ondanks dat graniet een erg hard materiaal is, kan druk van bovenaf breuken of scheuren veroorzaken.
• Onderhoud van graniet is eenvoudig. Bekijk voor meer informatie onze speciale pagina over onderhoud.
Onderhoud
Dagelijke schoonmaak met een sopje van zachte zeep is voldoende. De gezoete en satinado-oppervlaktes zijn gevoeliger voor vlekken dan gepolijste bladen. verwijder vuil en vlekken zo snel mogelijk om blijvende verkleuring te voorkomen. Het gebruik van alkalische vloeistoffen kan blijvende schade veroorzaken. Gebruik voor onderhoud de onderhoudsset die geleverd wordt bij het blad. Hiermee kunt u het blad regelmatig impregneren.
Voor meer informatie: www.elferinknatuursteen.nl/onderhoud/
Kenmerkende uitstraling
Dekton is een bijzonder product. Het wordt gemaakt van gemengde en gemalen grondstoffen (zoals glas, porselein en kwarts), aangevuld met pigment. Na droging wordt het geperst en daarna gebakken bij hoge temperatuur. We kunnen niet precies voorspellen wat kleur of structuur van de Dektonplaat wordt, omdat de grondstoffen worden gemengd. Bestel daarom alle onderdelen in één keer.
Meer informatie over Dekton
• Dekton is goed bestand tegen zowel hitte als kou.
• Een werkblad gemaakt van Dekton is vlek- en krasbestendig en bovendien slijtvast.
• We adviseren om niet op een Dekton werkblad te gaan staan en er geen hete pannen op te zetten.
• Voor aanrechtbladen van Dekton geldt het advies om voor een vlakinbouw spoelbak te kiezen. Deze kan ook op maat en in dezelfde kleur gemaakt worden.
• Het onderhoud van Dekton is gemakkelijk. Zie ons onderhoudsvoorschrift.
Onderhoud
Dagelijks schoonmaken met water en zeep. Dekton-platen zijn zeer makkelijk te onderhouden. Omdat Dekton zeer sterk en kleurecht is, kunt u ook agressievere producten en schuursponsen (met zachte vezels) gebruiken. Neem het oppervlakte regelmatig en na het schoonmaken met een vochtige schone microvezeldoek af. Gepolijste oppervlakken drogen met keukenpapier of een katoenen doek. Dekton is bestand tegen zuren en bleekmiddel, maar gebruik die producten niet te vaak en laat ze niet te lang op het oppervlakte ‘liggen’. Gebruik geen metalen schuursponzen.
Kwarts als hoofdbestanddeel
Het composiet dat wij gebruiken, bestaat voor het grootste deel uit kwarts. Composiet is een samengesteld product, met kwartsiet, bindhars en pigmenten als bestanddelen, waar onder hoge druk en hoge temperatuur plaatmateriaal van wordt gemaakt.
Tijdens het mengen kan ophoping van kleurpigmenten ontstaan. Dit is niet te voorkomen en is absoluut niet nadelig voor de kwaliteit. Maar het is wel goed dat je hiervan op de hoogte brengt.
Meer informatie over composiet
• Bij direct contact van het oppervlak met hitte of kou kan er blijvende verkleuring in het aanrechtblad ontstaan. Gebruik daarom altijd onderzetters!
• Composiet is krasbestendig en breuken komen zelden voor. Dit komt omdat het massief materiaal is en dus niet poreus.
• Composiet is een erg hard materiaal en daardoor stootvast. Maar ga nooit op een blad zitten of staan. Druk van bovenaf kan namelijk wel breuk of scheuren veroorzaken.
• Composiet neemt nagenoeg geen vocht op en is dus hygiënisch.
• Composiet is makkelijk in onderhoud, zie ons onderhoudsvoorschrift.
Onderhoud
Dagelijkse schoonmaak met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct zoals afwasmiddel. Composieten werkbladen zijn gemakkelijk te onderhouden. Bij sterke vervuiling kunt u Cif Cream gebruiken (zonder citroen!) Behandel kalkplekken met bijvoorbeeld een wonderspons en natuurazijn. Maak het werkblad/aanrecht na gebruik ruim schoon en spoel na met warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes. Voor meer informatie zie: www.elferinknatuursteen.nl/onderhoud/
Puur porselein
Onze werkbladen van keramiek bestaan uit puur porselein keramiek, afkomstig van natuurlijk minerale materialen. Keramiek is een mengsel van klei, bindmiddel en kleurpigmenten, dat bij hoge temperatuur en onder hoge druk wordt gebakken. De toplaag van een keramiekplaat is een print.
Er kunnen variaties voorkomen in de tint, kleur, textuur en dichtheid, ook binnen dezelfde plaat. Bij materialen met aderen en texturen kunnen we de samenstelling niet garanderen.
Meer informatie over keramiek
• Keramiek is goed hittebestendig. Toch raden we aan om altijd een onderzetter te gebruiken. Door direct contact van het oppervlak met hitte en/of kou kunnen haarscheurtjes ontstaan.
• Keramiek is goed bestand tegen krassen.
• Ga nooit op het blad zitten of staan en raak het blad niet met een stomp of zwaar voorwerp. Dit kan leiden tot afsplinteren of zelfs breken van het materiaal. Vooral de randen zijn hier gevoelig voor.
• Voor aanrechtbladen van keramiek adviseren wij een vlakinbouw spoelbak te kiezen.
• Ondersteun keramieken werkbladen met een dikte tot en met 20 millimeter volledig. Overige diktes hebben zeker ook extra ondersteuning nodig bij de sparingen.
• Keramiek is hygiënisch en onderhoudsarm. Zie ons onderhoudsvoorschrift.
Onderhoud
Bij sterke vervuiling kunt u Cif Cream gebruiken (zonder citroen!) Behandel kalkplekken met natuurazijn. Gebruik nooit harde schuurmiddelen en agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Ze kunnen voor onherstelbare schade zorgen. Leg ook geen zuurhoudende producten, zoals citroen of sinaasappel op het werkblad. Gebeurt dit toch, dan is het dringende advies om dit zo snel mogelijk met een nat doekje te verwijderen.
Voor meer informatie zie: www.elferinknatuursteen.nl/onderhoud/
Elegant, functioneel en innovatief
RVS werkbladen bieden mogelijkheden wat stenen bladen niet hebben. Ze kunnen in naadloze lengtes tot 4 meter geleverd worden. Daarbij is het werkblad makkelijk schoon te maken en voorkomt dat bacteriën zich hechten aan het oppervlak. Daarnaast biedt massief RVS de mogelijkheid om de spoelbak zeer strak in te lassen waardoor deze een perfect geheel vormt met het werkblad.
Meer informatie over RVS
• Spoelbakken kunnen naadloos gelast worden.
• Het is mogelijk om gebruik te maken van Pitt-cooking of I-cooking.
• Makkelijk in onderhoud.
• RVS staat erom bekend dat het erg gevoelig is voor vingerafdrukken en krassen.
• Werkbladen in RVS zijn hittebestendig, hygiënisch en watervast.
• Er zijn meerdere afwerkingen mogelijk, namelijk orbitaal geslepen, warmgewalst, geslepen of warmgewalst – orbitaal.
Onderhoud
Dagelijks onderhoud met lauwwarm water en ontvettende zachte zeep. Vermijd agressieve onderhoudsproducten zoals chloor, WC eend, zilverreiniger, Muscle, Cif e.d.
Bovenstaande informatie bevat slechts een advies met betrekking tot onderhoud van door PUUR maatwerk interieur geleverde meubels en interieurs. Aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend.